Monday, July 18, 2011

random tapi bermaksud~

sangat terkesan bila baca blog seorang rakan ni,,,
kenal dia sejak sekolah menengah,,
*** i do really think that friends at high school yang banyak mencorakkan hidup kita, itulah zaman gila2, itulah zaman yang merubah diri ni, lagi2 for those yang masuk boarding school,,, yup, high school friends do make me into who i am right now,, masuk alam uni lagi la perangai cam hape2 ntah,, jauh dari parents and rules macam school,,,

i guess there is a turning point in our life,, a point bila kita sedar yang kita ni dah jauh masuk simpang lain,,, yelah aim nak pergi rumah kak bedah, tengah2 jalan, sebab syok sangat jalan tu, tersilap masuk jalan pergi rumah kak som,,,

actually semenjak 2 menjak ni aku terfikir, aim aku sebenarnya adalah apa?
yang aku tahu sekarang aku nak sangat cari redha Allah, nak cari berkat hidup,, nak jadi muslimah yang tiptop,,,
ada kisah di sebalik my turning point,,, aku tersasar dari jalan yang betul,, dan sekarang aku tengah merangkak mencari jalan yang benar semula,,

aku masih aku,, cuma aku nak ubah apa yang tak kena pada mata aku tentang diri aku je,,
aku tak kisah pada mata orang aku ni macam mana, as long as apa yang aku buat selaras dengan apa yang aku nak dan tak bercanggah dengan apa yang Islam ajar,,,

i do need to learn n practice Islam in my life la,,
buat masa sekarang i need to perkukuhkan apa yang wajib dalam Islam dulu,,,
i need to ingat balek rukun islam, rukun iman, rukun solat, rukun puasa etc,,,
bukan setakat ingat, aku perlu faham,,,
start with the basic dulu,,
takkan sibuk nak buat yang sunat segala, padahal yang wajib terbang entah kemana,,

and then perlu behave mulut ni, jangan sarkastik sangat,, sebab tak semua orang boleh terima,,
except those who knows me best, takkan terasa kot,, but still islam takde suruh kita perli2 ke ngata2 kan,,
perlu behave hati jugak,,, sifat boros kena kawal, hasad dengki kena buang,,,

i really want the ikhlas,,,
bila ikhlas ade, semua kerja lain akan berjalan lancar,,,

glad to have friends yang appreciate diri ini,,,
glad to have friends yang sentiasa bersama,,,
glad to have friends sebab mereka lah saya jumpa kt mane turning point saya,,

sekarang saya ada permata2 yang berharga,,,
dan saya harap saya takkan kehilangan mereka,,,

for those yang give support bila saya down, emosi tak stabil, jiwa kacau sama ada secara langsung atau tak langsung,
i really appreciate them and thank you so much,,,
tak tahu macam mana dapat saya balas semua tu,
saya hanya mampu doakan kesejahteraan hidup kalian
n moga persahabatan kita kekal forever ever after la,, di dunia di akhirat,,

nota hati:: mencari ikhlas tu susah sebab ikhlas itu tak berupa, tal berwajah,, hanya Allah yang tahu ikhlas itu di mana
moga ikhlas itu singgah di hati dan mastautin di situ,,,

5 comments:

cik haA ™ said...

insyALLAH weehy :)

keep praying!

marr said...

lets pray together gether la cik haa,,,:-)

marr said...

lets pray together gether la cik haa,,,:-)

sakuradila said...

u can do this one mar,just ask from Him about anything :)
gudluck!
n gudluck exam jugak hehe

marr said...

okay dila,,, thanks:-)