Thursday, September 8, 2011

5th day in hokkaido,,

assalamualaikum,,,

mulakan pagi kelima dengan membasuh baju,,
sementara itu 4 orang daripada kami pergi mengambil kereta sewa,,,
waaaaa, sewa kereta estima hari ni,,
bayangkan estima dan muatan nya seramai 11 orang dewasa,,,
tapi kami berjaya memasukkan kesemua 11 orang ke dalam nya,,,
bangga dengan diri sendiri dan mereka,,,

sementara menunggu kereta sampai kami breakfast sama macam semalam iaitu roti bakar with peanut butter and strawberry jam plus coffee,,,

belum sempat baju kering dengan sempurna, kami bertolak menuju ke asahikawa,,,
perjalanan melalui highway memakan masa hampir 2 jam,,,
destinasi pertama ialah arashiyama park,,,
yang membuatkan aku confuse is betulkah tempat yang kami sampai tu adalah arashiyama park,,,
sebab tempat tu macam terbiar dan tak nampak seperti sebuah taman pun,,,
tapi tak mengapa sebab view dari atas bukit tu memang lawalah,,,
tiap2 hari pun nak naik jugak bukit tengok mount view kan,,,hehe,,

next destination ialah yukaraori folkcraft museum,,,
ada banyak museum di situ termasuk snow museum,,,
disebabkan semua nak save budget, tak masuk pun dalam mana2 muzium,,
hanya mengambil gambar di kawasan sekeliling sahaja,,,
view memang lawah gile lah,, tiptop habis,,=)
biarpun kadang2 angin kuat and suhu agak rendah, bergambar still priority,,,
gambar memang terbaik habis,,,

puas keliling muzium2 tersebut, kami mula mengorak langkah mencari makan,,,
pukul 3 baru nak lunch, memang berkeroncong la perut,,,
kedai makan pilihan hari ni ialah tenkin,,
kedai makan jepun,,,
menu pilihan hari ni pulak ialah
1)nasi putih(memang tak boleh tinggal lah)
2)yaki hokke@ ikan hokke goreng-hokke ni femes kat hokkaido kalau tak silap lah,,,
3)sotong bakar
4)ikura tendon(nasi+telur ikan salmon)-memang tak kena langsung dengan tekak melayu aku,,
semua pun main share2, so tak mahal sangat la jadinye,,,

selepas dah kenyang semua, barulah fikir kemana destinasi seterusnya,,,
ingatkan nak ke ladang tomita di furano,,,
tapi tengok jam, tak sempat sempat sampai ladang dah tutup dah,,
untuk pengetahuan, ladang tomita tu ladang bunga,,,
famous dengan lavender,,bunga2 lain macam cosmos, salvia etc pun ada,,,
tapi sebab aku suka kaler purple and lavender kaler purple+ bau wangi,,
aku teringin sangat nak pergi ladang tu walaupun sekarang lavender dah takde,,,

mungkin bila2 lagi kalau berkesempatan nak melawat hokkaido lagi, aku nak make sure aku akan melawat ladang tu,,,suka bunga kot,,,=)

tukar plan, kami bergerak menuju ke sapporo kembali,,,
lively kot bandar dia,,,
sampai ke tengah malam pun ramai orang je lagi,,,
jalan2 nampak ferris wheel,,,
beria semua nak naik, sebab nak jugak tengok pemandangan dari atas keseluruhan bandar,,,
tak dapat nak melawat semua tempat pun takpelah, dapat tengok saja pun dah cukup,,,
kalut semua orang nak ambil gambar dalam ferris wheel tu,,

lepastu kami berjalan2 nak cari tempat makan,,
jumpa kedai yang dekat luar kedai dia taruk patung ketam besar gila siap boleh bergerak lagi,,kalau dari 1km pun boleh nampak ketam tu,,,

tapi, tak masuklah kedai tu sebab mahal sangat harga,,,
lama jugak lah lepak depan kedai tu, ambil gambar dan berehat,,,
siap masuk kedai souvenir sebelah kedai ketam tu lagi,,,

lepas tu baru bergerak untuk cari kedai makan...
plan nye nak makan kaiten sushi,,
dah sampai tempat yang ditunjuk dalam peta, tapi tak nampak kedainye kat mana,,,
give up mencari kedai tesebut, kami bergerak mencari kedai thai yang terdekat,,,

alhamdulillah kami berjaya mencari kedai tersebut,,
dan pekerja kedai tu boleh berbahasa inggeris dengan fasih,,
rasa sangat `wow!`,,
dah la muka boleh tahan,,

end up dengan makan tomyam memang orang thai yang masak,,
sedap,,, lama tak makan tomyam betul,,hehe
lama kami stay di kedai tersebut sampai chef dia dah siap tukar baju pun kami still tak keluar lagi,,,
memang lepas kami keluar tu dia tutup kedai terus dah kot,,,
perut dah kenyang, boleh lah balik tidur,,,

p/s: orang lain tengah syok tidur, aku syok dok update blog sebab tak nak tidur takut tak boleh bangun awal esok,,
p/s2: esok perjalanan pulang ke tokyo akan bermula,sebab tu taknak tidur takut terlewat bangun tak sempat kemas barang2,,

1 comment:

reefqi said...

otsukaresamadesu!!
rajin ko tulis citer panjang..
aku pn rajin je baca.. haha~
anyway, doumo~